24 Mart 2013 Pazar

Hayatimizdaki Dugumler

    Uzun zamandir yapmak istedigim bir sey vardi: Son zamanlarda okuyup begendigim kitaplar hakkinda bir seyler karalamak... Malum Garfield ruhlu oldugumun daha once de altini cizmistim. Hatta annemin cok sevdigim bir lafi vardir bana: " Oglum usengecin cocugu olmamis." Ona bile usenmis yani :)

    Her neyse gelelim kitaplarimiza. Kitaplar... Beni hayata baglayan; ama bir o kadar da sogutan essiz sevgililerim. Her gun birini digeriyle aldatmak icin can atiyorum desem yeridir. Dagilmayayim. Gunumuzden gecmise dogru gitmek istiyorum.

    Ilk kitabimiz "Düğümlere Üfleyen Kadınlar "  Ece Temelkuran'in kitabi. Okurlarla bulusali henuz cok zaman olmadi. Beyrut, Tunus, Libya ucgeninde 4 kadini anlatiyor. Hayatin bir sekilde savurdugu, yollari devrim sonucu kesisen 4 kadin. Hayattan, gecmisten, yasanamamisliklarindan intikam almak isteyen 4 kadin. Bu kitabi anlamak icin Ece'yi tanimak gerekir. Gecen hafta sehrimize soylesiye geldi kendisi. Bambaska bir kadin. Son derece halktan, icten, samimi, sicak... Kose yazaridir kendisi Bir Gun gazetesinde. 3 defa isten kovulmus 20 yillik bir gazeteci. Hukumete gercekleri catir catir soyledigi icin "cigdem" misali citlenilmeye calisilan bir ademkizi.. Gazetecilik yasaminin buyuk bir cogunlugu Ortadogu'da gecmis atesli dusunceleri olan, ulke topraklarinda yasayan insanlari yekpare goren, hayatini insanlara ayna tutmaya adamis bir kadin. Ortadogu cografyasina son derece hakim bir sahsiyet. Son kitabini da kacarak gitmek zorunda kaldigi Arap dunyasinda yazmis. Buraya bile gelebilmek icin etkinligi duzenleyen insanlarin onu almasi gerekti. Neden mi? "Korkuyorum, cok fazla tehdit telefonu aliyorum cunku" dedigi icin. Boyle degerlerimize ancak ocu olabilen bir Ulkeyiz biz!

   Akabinde bahsetmek istedigim kitap: " Üç Renk Sanat"... Bir kac arkadasin bir araya gelerek olusturdugu, isimlerini aciklamadiklari ve kapaginda " Isimsizce, Edebiyata bir soz birakmak icin..." cumlesiyle harekete gecen, renklerin konustugu bir eser. Evet, yazarlarinin usta olmadigini biliyorum; ama Usta duygularla harekete gectiklerini, kendilerini derledikleri bir eser oldugunun da altini cizmek istiyorum.. Duzyazidan siire, guzel sozlerden roportajlara kadar bir cok turde yazinin renk cumbusu... Her duyguya bir renk tonu koyabileceginiz turden boya paletine parmaklarinizi gecirip fircayla kendi renginizi bulmak adina ilerleyebileceginiz bir kitap Üç Renk Sanat.. Yazarlarindan biri sayet su satirlari okuma guzelligini bahsederse, kendilerine cok tesekkur ettigimi bilmelerini isterim. Bir omur renk sacmaniz dilegiyle... 

   Onun sonrasinda okudugum Mehmet ANIL'in eseri "Edeb Yâ ". Osmanlidaki "oglancilik" kulturunu anlatan bir doneme adindan bahsettirmis, guzelligi dillere pelesenk olmus 15lerindeki "KIZ FERHAD"in Bosna'dan alinip Osmanli'da Yeniceri askerlerinden tutun, donemin unlu devlet adamlarina kadar bir cok kisiye hizmet etme hikayesi... Bugun farkli dusunen insanlari otekilestiren, "Osmanli Erkegiyiz biz" seklinde boburlenen yurdum insaninin Osmanli'nin erkeklerinin karanlik bir carsaf gibi coktugunde koynuna kostugu "KIZ FERHAD"i okumalarini siddetle tavsiye ediyorum.

     Daha onlarca kitap var bahsetmek istedigim, ama en son okuduklarim arasinda ozellikle adinin duyulmasini istediklerimi yazdim. Okumanin ozelligi ve guzelliginden bahsetmek abesle istigaldir gozumde. Onemini kavrayamamis insana da bundan bahsetmek Musluman mahallesinde salyangoz satmak misalidir nezdimde.

    Dilerim bir gun odalarimizin, salonlarimizin, sehirlerimizin bas koseleri okuya okuya eprimis kitaplarla bezenir. Her daim edebiyatla kalmak dilegiyle...

"Dert ceken oldukca, 
Turkuler var olur.
Turkuler susmaz dostum..."


        


2 yorum: