18 Mayıs 2012 Cuma

Hakikatle Yuzlesmek!

Ne kadar zordur insanin bir seyleri kendine itiraf etmesi. Hele de haksizsa ve biliyorsa kisi haksizligini, kivranir da kivranir gerceklerden kacmak icin... 


Bahsedecegim sancili donemi eminim bir cok insan gecirmistir: Kendi cinsel tercihini itiraf etme konusunda. Sanirim universite yillarinda gosterebildim bu cesareti kendime "ben geyim"  diyerek.. Her sey sozleri Murahtan Mungan'a ait olan "Olmasa Mektubun" sarkisiyla basladi.. Manik oldugum bir donemde dilimde bu sarki kampuste ilerliyordum. Arkadaslarin yanina gittim, hala mirildaniyorum. Birtanesi dondu: "Oglum nedir sabah beri soyluyorsun bozuk plak gibi. Ibne sarkisi lan o" deyince kalakaldim. Evet, yeni ogreniyordum hayatimda dinlemekten keyif aldigim sarkinin bir "tercihdasima" ait oldugunu. Ilk isim arastirmak oldu sarkinin gecmisini. Sonra neden bu sarkiya takildigimi ve icimde bastirmaya calistigim bir hemcinsimin yurek ozlemini...  Haliyle once inkar ettim, sonra dusundum, kendimi sorguladim gecelerce, begenilerimi tarttim... Anladim ki ben hemcinsinden hoslanan bir adamim. Mamafih, oyle bir ulkede yasiyoruz ki insanlarin degil geyim demesi, siyasi ya da dini goruslerini bile aciklamasi hayli guc. Bugun Anadolu'nun bir cok iline gidip "ben ateistim" deme cesaretini gosteren bir insan olmak ya da Ramazan ayinda kucuk bir Anadolu sehrinde herhangi bir restoranta gidip "yemek yemek" dahi hayli guctur.


Her ne kadar son yillarda "Gunes'i Gordum" ya da "Zenne" gibi filmler yapilsa da insanlar bir seyleri kabul edebilmis degiller maalesef. Bugun cinsel kimlik konusunu tartistiginiz en "humanist" insanlar cumlelerine " yani sey evet tabi onlar da insan ve saygiliyimdir her goruse, sonucta tercih meselesi " derken siz madem oyle "suan onlardan birisiyle konusuyorsun" dediginiz anda suratlarinin aldigi sekli az-cok bilirsiniz. Sahsen ben yasadim ve o gunden sonra ne zaman telefonuma bir mesaj gelse "biyik alti" gulumsemelere ya da bu minvalde hareketlere maruz kaldim.


Allah'tan belli bir sure sonra alisiyor Ademoglu her seye. En acisi da sanal ortamlarda dolasip kendisine "citir" arayan son derece homofobik olan "bickin abilerimizin" gunluk hayatta en cok "ibnemsi" sakalar yapan guruh olmasi... Bu "abilerimize" sorsaniz, size iki yumruk sallarlar, emin olun. "Ne diyon lan sen?" diye baslayan, akabinde icine maailenin girdigi "hummali bir sevisme" senaryosu yazarlar size. Kimisi bastirilmisligin verdigi hincla hircinlasirken bir de gercekten "mayasi bozuk" insanlar vardir. "Nefes alsa yeter" modunda. "Ne yapalim, hatunlar cok nazli oluyor, e bir de para istiyorlar; ama erkekler oyle degil. Belese veriyor hepsi.Sonra sen yoluna, ben yoluma." Aslinda, bu tip insanlara kizmak yerine onlara prim veren "tercihdas"larima kiziyorum ben. Her sey anal iliski degildir! Elbette cinsellik denilen olgu yadsinamaz ve belki de Freud'un dedigi gibi "butun durtulerimizin altinda yatan cinselliktir". Yalniz, bunu iki dakikalik "dogal ihtiyac" olarak gormek yerine uzun yillar sevdigimiz insanla yasamak cok daha degerli ve onurludur nezdimde.


Bunlarin yanisira, bir de toplum icinde hal ve hareketleriyle kendi ifsa eden insanlar vardir.Ya da bunu belli etmemek icin cirpinan tercihdaslarim. Bu insanlara yapilan yakistirmalari bilirsiniz " oglan, top, yuvarlak, tekerlek, canak, comlek, vs" uzar gider.. 


En acisi da "ibne" kelimesidir. Hic dusundunuz mu "ibne" ne demek? Kelimelere ayri duskunlugu olan biri olarak arastirdim. Arapca'da "kucuk kiz" anlamina geliyor. Yani "benim gibi" hisseden insanlara ithafen kullanilan bu kelimenin anlami aslinda ne kadar "masum ve temiz"...


Her daim "masum ve temiz" kalabilmek dilegiyle...


Not: Surc-i lisan ettiysek affola...


    

2 yorum:

  1. her daim aynı sıkıntıları çekiyoruz maalesef keşke dünya daha güzel bir yer olsaydı yada insanlar daha güzel insanlar olsaydı demek daha doğru sanırım ilki biraz fazla başkasına çamur atmak olurdu.

    YanıtlaSil
  2. Olaya felsefi acidan yaklasirsak dunya zaten camura batmis bir yer degil mi? Elbette guzellestirmek bizim elimizde; ama bazen insanin yetemedigi ve pes ettigi yerler de oluyor.. Ne diyelim, umudumuzu kaybetmeden direnmeliyiz!

    YanıtlaSil