2 Temmuz 2013 Salı

GEZDIM ama unutMADIM-AKlimda...

     Gunlerdir alev alev bu Ulke. Degil gunler, aylar hatta yillar oldu sonmeyen bir Nevruz'a gelin edildi kaderi bu cografyanin. Hangi topragi kazsan hayal kirikligi, masum yok oluslar bas veriyor.

     Sanirim hayatim boyunca bir olayin giris bolumunu hic beceremedim. "Da demeden, dan diye osurmak" derler bizim buralarda, benimki de o misal. Hak demeden, haksizliga maruz kalmak. 28 Mayis'ta basladi son demini almasi Turkiye'nin. Fokurdamaya yuz tutan birler, onlar oldu, derken gunler gectikce yuzler, dort duvar arasinda fokurdayan binler tasti sokaklara...

      3-5 agac icin dokuldu insanlar yollara, sonra iclerindeki ocagin altini yakti birileri derken yillarin hesabini sormaya basladilar. Cani istemedi mi "zaman asimi, kendi rizasi, devletin cocugu" diyerek kendince cevap buldu zat-i muhteremler bu gidisata. Bu sefer zaman doldu tasti, insanlar bile isteye kostu geldi, hepsi de bu devletin yetistirdigi " Ozal Kusagi" apolitik, vurdumduymaz, avam, lumpen tiplerdi. Sonra Basbakan'imiz(!!!) sagolsun "CAPULCU, AYYAS" vb. guzel yakistirmalarla ozetledi olayi. Sahsen cok mutlu oldum, acaba kac capulcu  o "bihaber" hayat tarziyla gunlerce direnebilirdi o kosullara? Malum, "mantikli, akli basinda" olanlarin ipini dizginlemislerdi. Yetmezmis gibi "zor tutuyorlardi" yularlarini...

      Insanlar gayet medenice yola cikmislardi halbuki, ta ki devlet olaya el atana kadar. Bu konuda cok soz soyledim, bir cok farkli ilde tepkimi de dile getirdim. Ilk basta guzel seyler olmasi adina oyle umutluydum ki sonra baktim olay Kurt meselesinden, Alevilere, yetmezmis gibi biz "Ibnelere" kadar geldi. Dusundugum tek sey su oldu: Bu olaylarin bu raddeye gelmesinde asil "IBNELIGI" yapan kim?

      Medeniyet dedigimiz olguyu ucundan kosesinden anlamissam sayet edilen laflardan tutun yapilan uygulamalara kadar ben medeniyet gormuyorum. Onu gectim, "insanlik" konusunda suphelerim var. Olaylarin patlak verdigi gun tutup Misir, Fas, Tunus 3 lemesi yapmak hangi kutsalligin gerekliligiydi? Reyhanli'da ates dusmusken Amerika'ya neyin ziyareti yapildi? Sabah saat 5'te uyuyan insanlarin cadirlarina gaz bombasi atmanin bana mantikli bir aciklamasini kim yapabilir? Hepsi bir yana, Polis kardesimiz de dahil toplamda 4 Fidan'in olum sebebini biraz icinde "insan" barindiran bunyelere aciklayamayacak sorumlular. O polis kardesimizi baba olmaktan ve babasini bekleyen bebegi yetim birakmaktan, diger 3 gencimizi hayallerinin ve hayatlarinin baharinda topraga gark etmekten sabikali bu zihniyeti geride kalan ailelerin gozyasi ve ofkesi lanetleyecek en basta.




      2 Temmuz bugun. Sivas'in kavrulmasinin yil donumu. Koskoca 20 yil... Hala daha ne amacla yapildigi bilinmeyen, bir anlik ofkenin mahsulu onlarca guzel insanin topraga gelin edilisinin tam 20.yil donumu. Kendimi ve Ulke'yi biraz sorgulamaya baslayinca okumustum ve dinlemistim o insanlari. Yaslari 20-30 arasinda degisen (Aziz Nesin'i  tenzih ediyorum) onlarca can... Bugun hala duvarlarindan kan sizan bir olay. Sanatin, din mesalesiyle cayir cayir yakildigi bir rituel... Bu Ulke adina bir utanc tablosudur. Gerci "Utanc Tablosu Muzesi" kurmak istesek sanirim Louvre'dan sonra ikinci sirada yer aliriz. Cesidimiz bol malum: Cerkez, Maras, Dersim, Urfa, Corum, Madimak, Roboski, Reyhanli... Ne aci degil mi ulke olarak sadece yikim biriktirmek. Gelecek nesillere birakabilecegimiz en guncel olay: Gezi Parki Direnisi. Bugunun sedasini gelecekten " Yaziklar olsun" size diye almaktan korkuyorum.

    Icimde umutsuzluktan cok ofke hakim bu ara. Etrafimda cereyan eden tum yanlislara ofkeyle yaklasmaya basladim. Kontrolunden cikmis topraklarda yasiyoruz cunku. Bir yanimiz haksizliga dur derken, ote yanimiz gercekleri ve gelecegi baltaliyor "Allah Allah nidalariyla"...

     En cok da dikkatimi su cekiyor, ikili rakamlari cok seviyoruz biz: 2 Temmuz, 28 Subat ve 28 Mayis... Belki de bu yuzden belli donemlerde 2 ILERI belli donemlerde 1 GERI modunda yasiyoruz.

     Ofkenin yeserttigi kotu duygulari "gun isigiyla tutusturmak" umuduyla....




 

2 yorum:

  1. özlemişimmm...
    "yıkım biriktirmek" sevdim ben bunu, özet ve gerçekçi açıklaması budur bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Keske"lerimiz de var bir de... Soylemeye baslasak, nefessiz kalacagimiz. Seviliyorsun, guzel yurekli cocuk...

      Sil