15 Temmuz 2012 Pazar

Ah Srebrenitsa...

Yil 1995... Takvim 11 Temmuz'u gosteriyordu.. Avrupa'nin ortasinda, Bosna-Hersek'te 8.500 insan bir gecede katledildi..


Bu yaziyi 4 gun rotarli olarak yazdigim icin kendimden utaniyorum. Evet kendimden utaniyorum. Bosna gonullusu bir insanim ben. Bu konuda bir hayli arastirma ve bulabildigim bir suru romani da okudum. Bir cok insanin da bilgienmesi gerektigine inaniyorum.


Nedir Bosna katliami? Neden yapilmistir? Hangi ofke insani bu denli kudurtabilir? Altini istediginiz kadar doldurabilirsiniz; ama ozunde "MUSLUMAN KATLIAMI"dir Srebrenitsa'da yasananlar. Sirp Komutan Ratko Miladic ve Sirp Partisi lideri Radovan Karadzic'in onderliginde 1992 yilinda Bosna-Hersek'in bagimsizligini ilan etmesiyle baslayan "Sistematik Iskenceler" 1995 yilinda doruk noktasina cikti ve bir soykirima girisildigi tum Dunya'nin gozune sokula sokula beyan edildi! 


Bir gecede oldurulen insan sayisinin 8.500 civari oldugu soylense de Uluslararasi Kizilhac Orgutu'nun raporuna gore 92-95 yillari arasinda toplamda 312.000 civari insanin katledildigi ve bunun 200.000 kadarinin Bosnaklara kalaninin Hirvatlara ait oldugu soyleniyor.


Sosyalist bir insanim ve bu ugurda mucadelemi elimden geldigince vermeye calisirim. Fasizanlik tahammul edemedigim seydir. Mumkun olsa da Tek bayragi olsa Dunya'nin, hepimiz ayni mutlulugu ve kardesligi paylassak derim utopik bir sekilde. Mamafih, Sirplara tahammulum yok! Tatil yerlerinde karsilastigim, yurt disinda oturup sohbet ettigim kucugunden buyugune ne kadar Sirp varsa bu kadar mi milliyetci olunur? Nasil bir ofke besler bu insanlari demekten alamam kendimi.


Ne gunahi vardi bu insanlarin? Minnacik bir toprak parcasinin kavgasinin kefareti olmak zorunda miydi bu insanlar? Isin en tiksindirici yani ne biliyor musunuz: Onca insanin oldurulmesine onderlik eden Radovan Karadzic bir psikiyatrist! Bu adam normalde insanlarin ic dunyalarindaki sorunlari tedavi etmeye calisiyor, ruhlarindaki yaralari ortmeye calisiyor!!! Nasil bir ruh hastasisin sen demekten alamiyorum kendimi? Boyle guclu bir yonu Sirp halkini galeyana getirmek icin kullaniyor dusunebiliyor musunuz? Amac nedir: Sirbistan'in topraklarini genisletmek. Osmanli'ya bile en cok sorun cikartan azinliktir Sirbistan, Yunanistan'dan sonra.


Bu konuya nasil merak saldim bilmiyorum; ama en buyuk hayalim eger olursa atandiktan sonra Srebrenitsa yuruyusune katilmak. Her yil 8 Temmuz'da baslayip 11 Temmuz'da biten bir yuruyus yapiliyor Srebrenitsa'da. 100kmlik bir yol yurunuyor..Geceleri cadirlarda konaklaniyor. 11 Temmuz'a gelindiginde toplu mezarlarin oldugu yere variliyor ve katledilen bu insanlar icin dualar okunup ibadet ediliyor.


Yuruyus yolu ise normal asfalt degil, Srebrenitsa'dan kacan insanlarin kullandigi dag yolu. Patikalardan yurunuyor o insanlarin gectikleri yerleri gorebilmek icin o can havliyle...


O kadar can yakici gercekler var ki ortada hangine kizacagini sasiriyor insan. BM'den yardim istiyor Bosna Hukumeti ve Hollanda asker yolluyor Srebrenitsa'ya ve ne yapiyor biliyor musunuz? Butun Bosnalilarin silahlarini elinden alip Sirplara veriyor! Evet evet, savasi sonlandirmak ve ateskes yapmak icin gelen BM askerleri Bosna'yi silahsizlandirip el altindan silahlari Sirp tarafina veriyor. Tanidik geldi degil mi? Aynen, yillar once Mondros Antlasmasi'nda oldugu gibi. Yine silahsizlandirilan ve kurtlar sofrasina birakilan bir halk... Bos yere demiyorlar tarih tekerrurden ibaret diye..


Bosna ile alakali okudugum kitaplardan aklimda kalanlari paylasmak istiyorum sizinle: Ayse Kulin - Sevdalinka, Sinan Akyuz- Incir Kuslari, yazarlarini ve isimlerini hatirlamadigim, Bosnali kadinlarla yapilan roportajlari iceren birkac kitabim daha var. Ilgilenenlere seve seve tavsiye edebilirim. Yapilan iskenceleri havzalasi almiyor insanin. Dusunebiliyor musunuz "TECAVUZ KAMPLARI" kuruyor sirplar, hem de daha once ahir olarak kullanilan yerlerde. Butun Bosnak kadinlari yaslari ayrilmaksizin bu yerlere tikiyorlar ve istedikleri gibi tecavuz ediyorlar; eslerinin ve cocuklarinin gozleri onunde.


Kadinlari hamile birakmak icin ellerinden geleni yapiyorlar. Iskenceleri anlatmayi ne insanin vicdani kabul eder ne de insanliga sigar. Bildigim su ki bu kitaplari ve o gercekleri okurken gozyaslarimi tutamadigimdir. Boyle bir vahset olamaz. Avrupa'nin ortasinda insanliga tecavuz ediliyor, haklari cigneniyor, yasama haklarina goz dikiliyor ve medeniyetin mihenk tasi olarak gorulen Avrupa'nin agzini bicak acmiyor!!!


Isin insanin icini acitan taraflarindan biri de ne biliyor musunuz? Bu katliami gerceklestiren adi,  serefsizlerden karadzic kayiplara karisiyor ve yillar sonra oturdugu evin bir sokak altinda bir evde bulunup tutuklaniyor! 10 sene kadar interpol tarafindan arandiktan sonra hem de! 98 - 99 olmasi lazim yilini net hatirlamiyorum, bu yilda cekilmis videolari var bu alcagin. Bir dugunde oynarken. Dusunun sizin anne-babalarinizi, kardeslerinizi katleden adam yillarca bulunamiyor, en son kendi evinin bir alt sokagindan cikiyor.


Anlatacak cok sey var; ama ben sozu kitaplara ve bu olayi ilk eden yasayan insanlara birakmak istiyorum...


Onumuzdeki yil 8-11 TEMMUZ arasi bu yuruyuse benimle katilmak isteyen butun arkadaslara sesleniyorum. Bu duyarliligi benimle paylasirsaniz cok mutlu olurum. Long Live Bosnia!

4 yorum:

  1. Aslında ben de Srebrenitsa hakkında bir ileti yazmayı planlıyordum ama vazgeçtim. Sen gayet iyi yazmışsın. Bence en üzücü olanın o dönem de -sözde- muasır medeniyetlerin birşey yapmaması hatta Sırplara yardım etmeleri. Aslında yürüyüş hoş olur ama bir çok zaman var, iki pasaportlarımı falan ayarlamam lazım. Ama eğer ayarlayabilirsem gelmekten çok hoşnut olurum :)
    Karadzic olayına hiç girmiyorum bile. Normal bir adamın yolda yürürken kol saati markasını öğreniyorlar bir Karadzic'i mi bulamadılar? Güldürmesinler beni!

    YanıtlaSil
  2. Cok haklisin Gayda, bu olaya aci aci gulumsuyor maalesef insanlar. Iclerinde biraz vicdan olsa oturup dusunurler zaten o garip sabilerin gozunden akan bir damla yasin hesabini nasil vereceklerini. Diyeceksin ki bunu dusunecek olsalar zaten yapmazlardi, sesini duyar gibiyim. Pasaport bir gunde cikartiliyordu ben giderken de gecenlerde bir tanidik soyledi yeni uygulamaya gecmisler bir ayi buluyormus sanirim; ama bu sistem oturunca o kadar surmez diye dusunuyorum. Ne olursa olsun gitmek isterim, hatta orada bir okulda gorev yapmak ve kalmak da isterim. Umarim gonlumuzden gecenler hakkimizda hayirli kilinir..

    YanıtlaSil
  3. insan böyle anlar karşısında çaresiz kalınca şunu söyleyebiliyor ya o yönde bir umudu var ya o bile yetiyor bazı zamanlar;

    "eninde sonunda ilahi bir adalet karşısına çıkacaklar"

    YanıtlaSil
  4. Yorumuna cevabi hayli gec yazdigim icin mazur gor beni O Gay'cigim. Ilahi adaletin tez zamanda tecelli etmesini diliyorum. Her iki Cihan'da da...

    YanıtlaSil