30 Temmuz 2012 Pazartesi

Okuyorum derken Dusunuyorum ve Mutsuzum

Yazacak o kadar cok sey var ki... O yuzden avazim ciktigi kadar susuyorum...Daha dogrusu ic sesimi susturmaya calisiyorum; ama yok bir sure sonra insanin canina tak ediyor ve ister istemez davraniyorsun kalemine...


En keyif aldigim sey okumaktir. Delirmiscesine okurum, kitabim gelir ve saatlerce kalkmam yattigim yerden. Bir sayfa bir sayfa daha, derken gunun isidigini gorup "aa hazirlanmam lazim, vakit gelmis, ise gidecegim" deyip, giyinip ise gittigimi cok bilirim. Oyle bir sevdadir benim icin okumak...


Okuyorum da ne oluyor? Mutsuz oluyorum blog.Okudukca, yasananlari gordukce "sadece mutsuz" oluyorum. Kendimle celisiyorum degil mi? Okumaktan keyif alan ben, okudukca mutsuzlugun dibine vuruyorum. Kendime sormuslugum coktur: "Acaba mazosist miyim ben?" diye...


Haberlere bakiyorum. Malatya'da bir aile. Sabah alevlerle uyaniyorlar, neden? Cunku aleviler ve oruc tutmuyorlar. Yahu kime ne benim/senin/onun inancindan? Soylenenlere bakiyorum "Madimak'i yasatacagiz size!!!" Haliyle "kimsin lan sen?" diyor insan. Kimsin de beni inancimla yargiliyorsun? 


O kadar ofkeleniyorum ki bu orumcek zihniyetli insanlara. Bugun eger bu Ulke'de farkli inanclara ya da goruslere yonelen insan sayisi hayli artiyorsa bunun sebebi "dinci" kesimdir. Kur'an "oku!" emriyle baslar. Hz. Omer "bana bir harf ogretenin 40 yil kolesi olurum" der. Hz. Muhammed (sav) Bedir/Uhud/Hendek savaslarinda esir alinan insanlari her biri, sayisini tam hatirlamiyorum, bilmem kac kisiye okuma-yazma ogretmek sartiyla serbest biraktirir. Bu gercekleri gordukten sonra dusunmeden edemiyorum ileri-geri kavramlarini. Hadi diyelim cok mu Muslumanlik koktu bu ornek. Antik Yunan'a ne demeli? Adamlar felsefe, tiyatro ve daha bir cok alanda bizden katbekat ilerideler.


Muslumanlik denilince onemi ve yeri bu kadar onemli olan Peygamber ve Halife okumaya, ilime bu denli onem vermisken sen kim oluyorsun da benim inancimi yargiliyorsun? 


Geciyorum bu konuyu (gerci gecemiyorum maalesef, ama dusunmemeye calisiyorum) medyaya bakiyorum. Bugun konusan, fikir beyan eden, yonetime elestride bulunan insanlarin cogu iceride. Disaridakiler de korkudan ya susuyorlar ya da sacmaliyorlar. Ece Temelkuran'in yazisini okudum ne guzel soylemis "Onlara okutun!" basligi altinda. (Isteyenler icin: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=396408450420244&set=a.366677283393361.83774.364567080271048&type=1 ) Gercekten merak ediyorum hak hukuk kavramini nasil anlatacak bu insanlar gelecek nesillere? Ya da bunca olup biten karsisinda "sen neden hic tepki vermedin anne/baba/amca/teyze?"dediklerinde ne diyecekler acaba. Diyorum ya okudukca mutsuz oluyorum, okumak istemiyorum; ama ruhuma zerk edilmis bir zehir misali okumadan, sorgulamadan, dusunmeden duramiyorum.


Ceviriyorum sayfayi, Milletvekilinin "veledi" kendisiyle tartisan polisi bulmak icin siraya sokuyor Polisleri, apoletlerini cikarttiriyor ve hangisiydi bulmaya calisiyor kendisiyle munakasa edeni? "Aloooo zibidi, kimsin lan sen?" deyip, okkali bir Osmanli indirmek istiyorum bu cocuga ornegin. Babasini da ayri koteklemek gerek ha keza! N'asil olur da bir veled gelip bir memura hesap sorabilir? Tabiki sorabilir, neden o Milletvekili cocugu!!! Biz neyiz? O.cocugu mu? Soylenecek o kadar cok sey var ki, yine "Sus Huzur sus, lanet olsun de" diyorum. Baska bir basliga takiliyor gozum. Daha gectigimiz ay mezun olan bilmem ne Baskani'nin oglu TOBB'a Danisman oluyor. Yanlisim varsa duzeltin; ama Danismanlik benim bildigim bir meslekte yillarca calisip, yeterli doyuma erismis, meslek bilgisi anlaminda "ISE YENI BASLAYANLARA" bilgi aktarimi yapmak degil midir? Genelde de emekliligi gelmis ya da emekliye ayrilmis 60 yas ve uzeri hanimefendi/beyefendilerin olusturdugu bir guruh degil midir? 


Oyleyse bizim "korpe Danisman'in" TOBB gibi bir Universite'de ne isi var? Aaaa, yine unuttum. Babasi Meclis'te canim.. Haklisiniz, affedin sacmaladim yine. Dogu'da bir Universite'nin sinavindayim. Rektor Yardimcisi da gozetmen. Sinav sonrasi da bir tanisma olsun diye insanlarla konusuluyor, derken bana geldi sira. Sayin(!!!) Yardimci bana "kimi taniyorsun?" gibi bir imada bulundu. Cenemi tutabilir miyim? "Diplomami taniyorum" dedim. Haliyle Rektor Yrd. tanis degilmis benim diplomamla o yuzden 1.yedek olarak kalmistim.Sonucta giremedim o Universite'ye.


Cok sorguladim kendimi. Onca basvuru, is gorusmesi, sinav sinav sinav... Acaba gercekten gerizekali miyim? Hani Onur Ogrencisiydim ben? Bolum 2.si olmustum hani? Tebrikler, Belgeler tutusturmustu hani Bolum Baskanim elime. 32+32=64 dis siritmistik hatta onunla patlayan tum flaslara? Neden peki bana hala "Ankara'da dayin var mi?" diyorlar. Yalan miydi bunca ugrasim? Ben elimde kitap uyuya kalirken geceleri, isten gelip ders calisacagim diye; babam/annem Meclis'te olmadiklari icin meslek sahibi olamayacak miyim? Ya da Ozel sirketteki adam erkek oldugum icin bana yatma teklif edemeyecek ya da tercihleri hemcinsinden yana olsa bile fizigimi begenmeyip benimle duzusmeyecek diye issiz mi olmak zorundayim?


Yoruldum artik. Ben ve benim gibi emegi somurulen insanlarin hakettigimiz yerlerde olamamasindan gercekten yoruldum! Kufretmek de rahatlatmiyor. 2 pakete cikardim sigarayi, iiiihhh yok o da fayda etmiyor! Aklima su geliyor sadece: Bunca mutsuzluga neden olan %50, acaba emeklerim sonucu elimde kalan hayal kirikliklarina bakarak doktugum ve dokulen gozyaslarinin hesabini her iki cihanda da acaba nasil verecek?

6 yorum:

  1. Birbirimizi sevecek kadar değil ancak birbirimizden nefret edecek kadar dindarız.

    ''Biz Dinazorun Hayatı'' isimli kitaptan alıntı pek severim

    YanıtlaSil
  2. Okumustum ve begenmistim. Mina Urgan... Paylasiminiz icin tesekkur ederim.

    YanıtlaSil
  3. huzuurrr abidem hay ağzını öpeyim seninnnn. nefret etme derecesine geldim ben bu kıt beyinli isanlardan. ğniversite ve iş hayatı için söylediklerinde apayrı gerçekler hemde en acısından. ne yapacağız bilmiyorum. okusan bi dert okumasan bi dert.
    sen sakin ol ama bak :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minigim gorunmuyorsun ne zamandir? :) Gor iste okumak da fayda etmiyor, sen en iyisi salla Universite'yi kisa yoldan elin ekmek tutsun:) Yazdiklarimin hepsi gercektir, emin olabilirsin. Yani asil sorun sen okulu bitirip is basvurusu yapmaya basladiginda ortaya cikacak...

      Sil
  4. "Ya da Ozel sirketteki adam erkek oldugum icin bana yatma teklif edemeyecek ya da tercihleri hemcinsinden yana olsa bile fizigimi begenmeyip benimle duzusmeyecek diye issiz mi olmak zorundayim?"

    huzurum sakin ol yavrum her şekilde haklısın ama buna bağırsan çağırsan da küfretsen de pek bi çözüme götürmüyo adamı :/ bi de yukarıdaki parça dikkatimi çekti!! böyle durumlar çıkıyo mu?? özellikle hemcins muhabbeti??? o.O

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen cikiyor. Ben birebir yasamadim hemcins muhabbetini; ama yasayan insanlar biliyorum. Ozellikle mumessillere yapilan teklifler midemi bulandirmisti...

      Cozume ulasamiyorsun, sorun da bu ya panda. Cozemedigim icin de sinir oluyorum haliyle!!!

      Sil